A Műtét

Nekem nagyon fontos, hogy mindig tudjam, mi fog velem történni, különösen, ha műtétről van szó. Jobban fel tudok készülni, és nagyobb bizalommal nézek elébe. Milyen előzetes vizsgálatokat kell elvégezni, hogyan történik a beavatkozás - így aktív részese vagyok az eseményeknek.

 

A Műtét

Milyen vizsgálatokat végeztess el a műtét előtt ezek közül? Konzultálj a sebészeddel.

 • laborvizsgálatok (vérvétel és vizeletvizsgálat, vércsoport)
 • mell ultrahang vizsgálat vagy mammográfiás vizsgálat ( 40év felett)
 • mellkasröntgen
 • nőgyógyászati szűrővizsgálat
 • EKG vizsgálat
 • kísérő betegség esetén célzott ellenőrző vizsgálatok
 • Amikor sebészeddel konzultálsz, egyeztessétek a vizsgálatokat.

 

Dohányzás

 

A dohányosoknál - mert a füstölés károsítja a vérkeringést - fokozottan nő a sebgyógyulási, sebszétválási kockázat. Az elhúzódó gyógyulás miatt többek között az elvárhatónál jóval hosszabb gyógyulási időre számíthatsz , több műtét utáni kontrollra kell menni, többször kötik át a sebet. Sajnos az esztétikai eredményt is hátrányosan befolyásolja a dohányzás okozta rossz vérellátás, mert az elhúzódó sebgyógyulás kiszélesedő hegeket okozhat.
 

Mellnagyobbító műtéteknél különösen kockázatos  lehet az elhúzódó sebgyógyulás, mivel a be nem gyógyult seben keresztül az implantátumüreg fokozott fertőződésveszélynek van kitéve, ami akár az implantátum eltávolítását is szükségessé teheti.
 

Sokat tehetsz az optimális eredmény elérésért azzal, hogy a műtét előtti és utáni pár hétben jelentősen csökkented az elszívott szálak számát.

 

Gyógyszerek

 

Tájékoztasd operáló orvosodat minden rendszeresen vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerről.  Előfordulhat, hogy az altatás során vagy a műtét után szedendő gyógyszerek kölcsönhatásba kerülnek az általad szedett készítményekkel.
 

Vérzékenységet befolyásoló gyógyszerek (pl. Kalmopyrin, Aspyrin) szedését a műtét előtt 3 héttel célszerű felfüggeszteni.
 

Fontos tippek a műtét előtt:
 

 • C-vitamin szedése nagy dózisban 3x500mg min
 • hegesedes javítása miatt az E vitamint is javasoljuk (max 200mg/nap)
 • A Homeopathias szerek is hasznosak lehetnek (pl, Arnica Montana!)
 • Fontos a testsúly műtét ELŐTTI beállítása, mert ha műtét  után fogysz,  torzul az esztétikai eredmény!
 • Testileg  - lelkileg kiegyensúlyozott, döntésében biztos nő kerüljön műtétre. Tanácsolom, hogy legalább 2-3 hét teljen el a műtét és az  első konzultació között.  Ez a periódus  már elegendő ahhoz, hogy megalapozott, biztos döntést hozhass meg.

 

Ellenjavallt a műtét abban az időszakban, amikor:

 

 • megfázás,
 • nátha,
 • bármilyen fertőző betegség,
 • bőrbetegség,
 • gyulladás
 • ill. herpesz lép fel.

 

Ne hallgass el semmit, jelezd az orvosodnak!
 

A menstruáció lehetőleg ne a műtét alatt legyen, bár csak relatíve akadályozza, de azért nem szerencsés.

 

Altatás

 

Mellnagyobbító műtéteket leginkább altatásban végeznek.

 

Intravénás-maszkos altatás

 

Az intravénás-maszkos altatás azt jelenti, hogy a beteg vénán keresztül kapja a gyógyszereket, a légzéstámogatást. A lélegeztetést az arcára helyezett maszk segítségével végzik. Ez a megoldás nem teljesen biztonságos. A lágy szájpad és a nyelv elernyedése légúti akadályt okozhat. Fontos, hogy a páciens se folyadékot, se szilárd ételt ne fogyasszon a kórházba érkezés előtt.

 

Intratrachealis altatás

 

Az előreláthatóan hosszabb operációnál az intratrachealis narkózist alkalmazzák. Nevét onnan kapta, hogy a beteg elaltatása után puha műanyag csövet (tubust) vezetnek a szájüregen és a gégén keresztül a légcsőbe. A tubus alsó részén levegővel felfújható, léggömbszerű tömítőrész biztosítja, hogy a szájüregből semmi ne juthasson a tüdőbe. Minderre azért van szükség, mert altatás közben a természetes védekezőreflexek, mint például  a köhögés, nem működnek.
 

Az intratrachealis narkózis menete a következő: a pácienst fizikálisan, EKG-val és a laborban kivizsgálják. Az altatás megkezdése előtt hat órával már nem szabad enni és inni. Egy órával az altatás megkezdése előtt nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszert kap a páciens. A műtőben egy vénába vezetett kis műanyag csövön keresztül az infúzió mellett kábító fájdalomcsillapító adnak. Ekkor enyhe szédülést érez a páciens, miközben tiszta oxigénnel, maszkkal átlélegeztetik. Az altatószer, majd az izomlazító beadása után a légzés leáll, ekkor kerül sor a tubus bevezetésére, majd folyamatos kézi vagy gépi lélegeztetésre. Az altatás fenntartásához lehetőség van különböző fájdalomcsillapító, altató hatású gázok bejuttatására is.
 

A beteg ujjának végére helyezett kis csipesz az ujjbegyet átvilágítva és az ellenoldalra átjutó piros fényt elemezve képes megállapítani a vér oxigén-telítettségét. ( Ezért kell legalább egy ujjról leszedni a műkörmöt, körömlakkot) Megfelelő monitorrendszer a kilélegzett széndioxid és altatógáz mennyiségét is pontosan mutatja. A különböző sebességgel lebomló gyógyszereket folyamatosan ismétlik.
 

A jól vezetett altatásban a gyógyszerhatások éppen a műtét végén szűnnek meg, lehetőség van azonban a felfüggesztésére újabb gyógyszerekkel is. A felfüggesztőszerek beadása után a légzés fokozatosan visszatér. Az izomerő, a köhögési reflex és a tudat visszatérte után a beteg az őrzőbe kerül.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

 

Az implantátum beültetése történhet

 • az emlő mirigyállománya alá
 • a széles mellizom hártyája alá
 • a széles mellizom alá
 • részben a széles mellizom (felül), és részben a mirigyállomány alá (alul)
   

Mindegyik pozicionálásnak vannak előnyei és hátrányai. Döntően a páciens fizikai adottságai határozzák meg, milyen műtéti technikát választ az operáló orvos. Izom alá történő helyezéssel az implantátum egy extra izom réteg fedést kap, ezáltal kevésbé lesz éles az implantátum kontúrja. A kevés mellszövettel rendelkező pácienseknél ezt az implantátum elhelyezést választja az orvos. Izomra történő helyezés megfelelő mellszövettel rendelkező pácienseknél helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, ha ezt kéri a páciens. Általánosságban ez a pozicionálás kevesebb műtét utáni kellemetlenséget és gyorsabb visszatérést jelent a mindennapi megszokott életvitelhez.    

 

Műtéti behelyezés

 

 • leggyakoribb az emlő alatti metszés. Az implantátum méretétől és típusától függően, a bemetszés 3-6 cm-es, a mell természetes megereszkedése elrejti a heget
 • a bimbóudvaron át vezetett kb. 4 cm-es metszés. Ez a bemetszés részben elrejthető a mellbimbó szélénél természetesen meglévő színkülöbségben. Hátránya: ennél a módszernél lehet legnagyobb a kockázata a központi tejutak, tejcsatornák sérülésének, károsodásának, mely a későbbi szoptatást jelentősen megnehezítheti.
 • metszés a hónaljárok felől. ( nem minden típusú és méretű implantátum ültethető be ezzel a módszerrel ); sok orvos véleménye szerint kevésbé rejtett a hegvonal, a karok emelésekor azonnal láthatóvá válhat. Előnye, hogy a mell külső felszíne sértetlen, hegmentes marad.
 • a köldök felőli, vagy hasplasztikával együtt végzett behelyezés.  Nagy előnyének tartják, hogy a mell bőre sértetlen, azaz hegmentes marad. Ezt a módszert endoszkóppal végzik és ritkán alkalmazzák.

 

A műtét végén:

 

Az implantátumok  korai elmozdulásnak megakadályozására a műtét végén az implantátumok helyzetét speciális rögzítő tapaszokkal stabilizálják (rugalmas, kompressziós pólyával vagy speciális sebészeti melltartóval). Operáló orvostól függ, hogy a speciális melltartót közvetlenül műtét után vagy másnap helyezi fel a páciensre.
 

A mellimplantátum üregébe a váladék elvezetése céljából un. drain csövet helyeznek el, amelyet problémamentes gyógyulás esetén már másnap, a hazamenetel előtt eltávolítanak.
 

Korai szövődmények: a fájdalom, és egyéb szubjektív panaszok mint pl. izomfeszülés, a mellkasi fájdalom, a mozgáskorlátozottság. szükségszerű velejárói a mellnagyobbító műtéteknek.  Intenzitásuk egyénenként változik, befolyásolhatja többek között a meglévő mellizomzat, a beültetett mellimplantátum pozíciója ( pl. body-buildinges hölgynek izom alá behelyezett implantátum nagy intenzitású izomfeszüléssel jár ). izomlazítók, fájdalomcsillapítók segítenek átvészelni az első napokat. A kezelőorvos határozza meg, hogy melyik gyógyszer segíthet a leginkább, és miből mennyi szedhető be egy nap.
 

További korai szövődmények lehetnek még:vérzés, vérömlenyképződés, sebfertőzés, gyulladás, gennyesedés, sebváladékozás, sebgyógyulási zavar.
Ha hirtelen duzzanat, fokozatosan erősödő fájdalom, magas láz, hidegrázás, gyengeség alakul ki azonnal jelentkezz orvosodnál!
Javasoljuk, hogy megelőzésként, szedj antibiotikumot! Ezt is beszéld meg orvosoddal.

  
Kapcsolat   Mellplasztika   Hasznos Linkek   Weboldalkészítés
+36 20 952 1379
office@planmed.hu
PLANMED Kft.
1223 Budapest, Kistétény u. 16.
 
    
 
Igen vagy Nem?
Kérdések és válaszok
És utána?
Fotógaléria
Adatkezelési tájékoztató
Adatkezelési szabályzat
Impresszum
 
PlanMed Kft
Nagor
Planmed Facebook
 
Website Design Online Marketing HW Online
Online Marketing
Honlapkészítés
2014 Copyright ©