Kérdések és válaszok

Biztosan sok kérdés megválaszolatlan még benned. Itt összegyűjtöttem mindent, amire én is kíváncsi voltam.

 

Kérdések és válaszok

A leggyakrabban feltett kérdésekre ezen az oldalon megtalálod a választ. Ha további kérdésed lenne, vagy csak nem vagy biztos benne, hogy mindent jól értettél-e, hívd munkatársunkat!

Munkanapokon reggel 8-20 óra között munkatársunk fogadja hívásodat. Tel.: +36 20 952 1379
Mikor nem szabad mellimplantátum beültetetést végezni?

 

 • Ha a szervezetben gyulladásos, fertőzéses betegség zajlik.
 • Terhesség vagy a szoptatási időszak alatt.
 • 18 éves kor alatt
 • Nem ajánlott, illetve fokozottan veszélyes, ha:
 • Rosszindulatú (daganatos) betegség zajlik.
 • Szív és érrendszeri, illetve olyan betegségek esetén, amelyek az altatást veszélyessé teszik.
 • Havivérzés alatt.
 • Autoimmun betegségek fennállásakor

Milyen típusú emlőprotézisek vannak?

Az implantátumokat többféle képpen osztályozhatjuk. Felszínük szerint lehetnek simák vagy érdesek (texturáltak). Formájuk szerint lehetnek: kerek alapú és a természetes mellformát utánzó, csepp formájú vagy anatómiai protézisek. Profiljuk lehet : alacsony, közepes, magas. Tartalmuk lehet sóoldat vagy szilikon gél. Ma a legkiválóbb, legkorszerűbb implantátumok a "koheziv géllel" töltött protézisek, ilyen pl. a Nagor implantátum. Tapintásuk és formájuk tökéletesen valósághű. Az implantátum típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti konzultáció egyik lényeges feladata.


Jól tudom, hogy a mellimplantátumokat 10 éven után ki kell cseréltetni? Meddig jó egy mellimplantátum?

Az implantátumok életkora nincs behatárolva. Nem kell eltávolítani őket, abban az esetben, ha nem okoznak problémát. Ezért javasolják az éves diagnosztikai kontrollvizsgálatot, amely az implantátum épségét is vizsgálja. Jó minőségű implantátumgyártók életreszóló garanciát adnak, mivel bíznak a termékükben! Ezért fontos a minőséget választani! (Lásd még: Nagor implantátum)

 


Milyen méret esetén indokolt a mellplasztika?

Szubjektív, hogy kit milyen jellegű esztétikai probléma zavar, ki milyen kis vagy nagynak érzett problémával nem tud vagy nem akar együtt élni. A részletes konzultáción a  plasztikai sebész feljegyzést készít a mell méreteiről, genetikai formájáról, a páciens adottságairól, majd igazodva a páciens elvárásaihoz, javasol egy megfelelő méretű és alakú mellimplantátumot. Az irreálisan nagy implantátum beültetését az orvos el is utasíthatja.

 


Szoptathatok-e ha szilikon mellimplantátumom van?

Nem befolyásoló tényező! Az anya szoptatási képességét nem változtatja meg. A szilikon protéziseknek nincsen káros hatásuk a terhességre, a magzatra, a szoptatásra és az újszülöttre.


Mammográfiás vizsgálat végezhető-e?

Amennyiben mammográfiás vizsgálatot tervezel, a röntgenorvost mindenképpen tájékoztatni kell a protézis jelenlétéről, mert az a vizsgálatkor félrevezető lehet. A mai modern protézisek nem olyan sérülékenyek, egy ilyen fajta megterhelést is kibírnak.


Hol végzik el a metszést az emlőimplantátum behelyezésekor?

Ebben az esetben is több választási lehetőség létezik. A páciens dönthet a műtét előtti konzultáción a bemetszés helyéről. Leggyakrabban a mell alatti redőben történik a bemetszés, egészen kicsi, 4 - 6 cm-es, de elvégezhető a műtét a bimbóudvar területéről vagy a hónalji redőből is.


Kiszakadhat-e a mellimplantátum?

Mint minden, amit folyadékkal töltenek fel, a mellprotézis is kilyukadhat. Mindennapos életvitel mellett ez gyakorlatilag kizárt, de mint minden esetben, itt is, kis százalékban, de megtörténhet. A leggyakoribb ok a szilikon elöregedése, mikrosérülése, vagy nagy mechanikai behatás (pl. baleset). A mai korszerű, koheziv géllel töltött implantátumoknál a kijutott szilikon zselé nem szivárog ki a környezetbe. Ugyanakkor a szakadás  műtéti feltárással könnyen eltávolítható és cserélhető.

A sóoldattal töltött mellimplantátumok sérülésekor az implantátum leereszthet, veszíthet méretéből, ami aszimmetriát eredményez. A sóoldat felszívódik a környező szövetekben.


Előfordulhat-e gélszivárgás?

Kis mennyiségű szilikon gél átszivároghat az ép implantátum burkon keresztül a hegszövetbe vagy az implantátumot körülvevő tokba. Az implantátum burkok és a szilikon gél fejlesztések a minimumra csökkentették ezt a jelenséget. A gélszivárgás lehetősége csökkent a nagysűrűségű, koheziv géllel töltött implantátumok esetében.


Mit jelent a tokzsugorodás?

A szervezet minden esetben kötőszövetes tokot (kapszulát) képez az implantátum teljes felszíne köré. Abban az esetben, ha ez a tok a megszokottnál erősebb, hegesebb, később zsugorodhat, összenyomja az implantátumot és  a mell elveszti rugalmasságát és bekeményedik. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a texturált (érdesített) felszínű implantátumok alkalmazásakor valóban ritkábban fordul-e elő ez a jelenség. A probléma elkerülésére biztos módszer nincs, mert az egyéni hajlam is szerepet játszik. Nagor implantátumoknál a nemzetközi statisztika, típustól függetlenül, nagyon alacsony (0,2%-os) tokosodási előfordulást regisztráltak.


Melyek azok a szövődmények amelyek a mellplasztika után jelentkezhetnek?

 • Folyadékgyülem: közvetlenül a műtét után vagy később is jelentkezhet.
 • Aszimmetria:több tényező is okozhatja pl. az implantátum elmozdulása vagy ha a páciens aszimmetrikusan tartja magát.
 • A mellbimbó érzékenységének átmeneti vagy tartós megváltozása.
 • Az implantátum elmozdulása: elmozdulás létrejöhet külső behatás, tokképződés hatására. Abban az esetben, ha ez befolyásolja a mell formáját, újabb műtét szükséges.
 • Ráncok, redők a mellen, tapintható implantátum: ez előfordulhat egy jelentősebb fogyás után, hiszen a mirigyállomány is csökken, ugyanakkor ezt nem befolyásolja a választott implantátum típusa.
 • Arra hajlamos betegnél a műtéti behatolás helyén vastagabb, ún. hipertrófiás vagy keloidos heg alakulhat ki.
 • Bőrelhalás: oka általában az, hogy a vérellátás nem megfelelő, belső nyomás is okozhatja.

Veszélyes-e ha a tok megvastagszik a mellimplantátum körül?

Ez esztétikai probléma, nincs egészségkárosító hatása. Hogy elkerüljük, segíthet a rendszeres napi masszírozás, ill. a rendszeres kontrollvizsgálat. Akkor van szükség műtéti beavatkozásra, ha a vastagodás torzulást is okoz. Ez korrigálható.


Ha a gyógyulás során keloidos heg képződött, van rá megoldás?

A heg gyógyulásának milyensége az ember bőrében genetikailag kódolt. A legtökéletesebb, legfinomabb technika is eredményezhet ilyet. A keloidos heg kezelésére alkalmas a szilikon gél, illetve létezik számos más esztétikai eljárás…

 
Kapcsolat   Mellplasztika   Hasznos Linkek   Weboldalkészítés
+36 20 952 1379
office@planmed.hu
PLANMED Kft.
1223 Budapest, Kistétény u. 16.
 
    
 
Igen vagy Nem?
Kérdések és válaszok
És utána?
Fotógaléria
Adatkezelési tájékoztató
Adatkezelési szabályzat
Impresszum
 
PlanMed Kft
Nagor
Planmed Facebook
 
Website Design Online Marketing HW Online
Online Marketing
Honlapkészítés
2014 Copyright ©